Wegcode voor fietsers

Alle materialen om beginnende fietsers de basisprincipes van onze wegcode mee te geven, zoals handleidingen en video materiaal voor zelfstudie.

Wegcode voor fietsers in duidelijke en klare taal

Handleiding
Veilig en vlot fietsen begint met een goed begrip van de verkeersregels. In deze presentatie brengen we de wegcode voor fietsers op een…

VIDEO - Waar mag ik mijn fiets parkeren?

Video

Klaar met fietsen? Dan moet je jouw fiets parkeren. Dat mag niet overal. Lotte legt uit waar je jouw fiets mag parkeren en waar niet.

VIDEO - Fietsen, trein en bus

Video
Fiets jij soms in straten waar veel bussen komen? Of kom je tijdens het fietsen een treinspoor tegen? Lotte vertelt hoe je voorbij en bus…

VIDEO - Speciale verkeersborden

Video
Er staan veel verkeersborden langs de weg. Sommige borden kom je vaak tegen. Maar er zijn ook speciale borden, die je niet vaak tegenkomt.…

VIDEO - Verkeersregels: wat is dat?!

Video
Er zijn veel mensen op straat. In de auto, op de fiets, op het voetpad... Om alles veilig te houden in het verkeer, zijn er regels. Ken jij…

VIDEO - Waar moet je fietsen?

Video
Iedereen heeft een plaats in het verkeer. Ook fietsers. Weet jij aan welke kant van de weg je moet fietsen? Ken je het verschil tussen een…

VIDEO - Waar mag je fietsen en waar niet?

Video
Met jouw fiets mag je niet overal rijden. Lotte neemt jou mee langs plaatsen waar het wel mag, en plaatsen waar het niet mag. Zo weet jij…

VIDEO - Het kruispunt: wie mag eerst, wie moet wachten?

Video
Je komt met je fiets aan een kruispunt. Zie je verkeerslichten, verkeersborden of tekeningen op de weg? Of is er niets te zien? Lotte…

VIDEO - Rechtdoor rijden en draaien: wie mag eerst, wie moet wachten?

Video
Op een kruispunt kan je rechtdoor rijden, naar links draaien of naar rechts draaien. Ook daar zijn regels voor. Lotte legt die regels uit.…

VIDEO - De agent: wie mag eerst, wie moet wachten?

Video
Op straat is de politie altijd de baas. Als fietser moet je goed naar de agent kijken en luisteren. Doet de agent een teken met zijn handen…

VIDEO - Oversteken: wie mag eerst, wie moet wachten?

Video
Je wil de straat oversteken met je fiets. Zie je tekeningen op de weg? Is er een zebrapad? Lotte vertelt wie eerst de straat mag oversteken…

VIDEO - Rotonde: wie mag eerst, wie moet wachten?

Video
Op een rotonde rijdt het verkeer in een cirkel. Hoe fiets je op de rotonde? En hoe rijd je af de rotonde? Wie mag eerst en wie moet…

VIDEO - De weg wordt smaller: wie mag eerst, wie moet wachten?

Video
Soms wordt een weg plots smaller. Verkeersborden zeggen dan wie eerst door de smalle weg mag rijden en wie moet wachten. Ken jij die…

Of bekijk andere onderwerpen

Vrijwilligers

Vrijwilligers doen jouw fietsinitiatief draaien. Hoe rekruteer je hen? Hoe onthaal en omkader je hen? En welke taken kunnen zij allemaal opnemen? Dat ontdek je hier.

Een eigen fiets: kopen, huren of delen

Om het fietsen na de lessen niet te verleren, hebben deelnemers natuurlijk een eigen fiets nodig. Die kunnen ze kopen, huren of delen. En jij kan hen daarbij helpen.

Communicatie en promotie

Bij een fietsinitiatief komt heel wat communicatie kijken. Zowel richting deelnemers, partners als vrijwilligers. Besteed daar aandacht aan en maak jouw lesaanbod algemeen bekend.

Heb je vragen? Zoek je concrete informatie?

Contacteer ons, we bekijken graag of we nog specifiekere antwoorden kunnen formuleren op je vragen.

Heb je nog geen Premium account?

Om steden, gemeenten en organisaties te ondersteunen in hun missie om zoveel mogelijk mensen op de fiets te krijgen, biedt De Fietsschool ondersteuning aan, bijvoorbeeld via onze online kennisbank vol informatie, inspiratie en handige tips voor initiatiefnemers.