Opleiding voor fietslesgevers
Fietsles geven is geen kernfysica. Toch is het belangrijk dat lesgevers over voldoende feeling, pedagogisch inzicht en kennis van de wegcode beschikken om deelnemers zonder fietservaring optimaal te begeleiden. Hoe je dat allemaal aanpakt, en hoe je jouw fietslessen nog een niveautje hoger tilt, leer je in onze opleiding voor fietslesgevers.
Het programma
Om vrijwilligers bij te scholen of voor te bereiden op hun eerste fietsles, biedt De Fietsschool een actieve en interactieve opleiding voor fietslesgevers aan. De opleiding is zowel een meerwaarde voor beginnende lesgevers als voor lesgevers met ervaring.
In deze opleiding leer je hoe je stap voor stap iemand leert fietsen die nog nooit heeft gefietst. Bovendien hebben onze trainers in deze opleiding bijzonder veel aandacht voor communicatie naar anderstalige deelnemers.
Die opleiding bestaat uit drie delen en zoomt in op algemene fietsvaardigheid, de wegcode en fietsen in het verkeer.
Een trainer van de fietsschool komt naar jouw gemeente om de opleiding te geven.
Deel 1: Leren fietsen voor volwassenen
Leren fietsen vraagt oefening, ook voor volwassenen. In dit eerste praktijkdeel van de opleiding leer je hoe je deelnemers fietsvaardig maakt: zoeken naar evenwicht, leren trappen, rechtdoor rijden, draaien, fietscontrole, ... .
Voor elke vaardigheid die deelnemers moeten onder de knie krijgen, reiken we je verschillende oefeningen aan. We leren je hoe je op maat van elke deelnemer werkt, hoe je het leerproces richting geeft en hoe je dat alles doet op een manier dat het ook begrijpbaar is voor mensen die de Nederlandse taal nog niet helemaal machtig zijn.

Deel 2: De wegcode
De verkeersregels in Vlaanderen zijn complex. Zeker voor mensen die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen, is de wegcode een wetgevend doolhof. Daarom leren we jou hoe je verkeersregels en verkeersborden op een laagdrempelige manier uitlegt aan mindertalige deelnemers.

Deel 3: Fietsen in het verkeer
Om echt te leren fietsen en zelfstandig fietser te worden, is het essentieel dat deelnemers ook in het verkeer oefenen. Ook dat gaat niet van vandaag op morgen. De drukte vormt soms een drempel en brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.
In dit deel van de opleiding leer je hoe je beginnende fietsers begeleidt op straat en hoe je van elke fietstocht op straat een leermoment maakt. We denken samen na hoe we ook op straat elke deelnemer op maat kunnen begeleiden, welke drempels de deelnemer ook ervaart. Ook in dit deel van de opleiding hebben we aandacht voor de manier waarop je anderstalige deelnemers best begeleidt.


“De sessie belichtte niet alleen de praktische kant van fietslessen, maar vormde ook een les in empathie. We plaatsten ons in de schoenen van beginnende fietsers en leerden vanuit dat perspectief hoe we deelnemers het best begeleiden.”
gemeenten
fietslesgevers
Praktisch
Voorbeeld van het dagprogramma
9.00-9.15: welkom en kennismaking
9.15 - 10.45: deel 1 leren fietsen voor volwassenen
11.00-12.30: deel 2 wegcode voor beginnende fietsers
13.15-14.45: deel 3 fietsen in het verkeer
14.45-15.00: afronding

Te voorzien door de klant
- grote autovrije buitenruimte
- lokaal met beamer, tafels, stoelen
- lesfietsen
- drankje + lunch
Wij voorzien
- een inschrijvingspagina voor vrijwilligers: voorbeeld Hoogstraten
- 2 checklists met competenties als tool voor opvolging van het leerproces van beginnende fietsers
- bewijs van deelname voor elke deelnemer
- een fluojasje van de fietsschool voor elke deelnemer

Vraag een opleiding aan
Klaar om jouw fietslessen een niveautje hoger te tillen? Vraag dan een opleiding aan voor jouw vrijwilligers. Samen maken we van elke fietsles een succes!