Fietsen verandert levens

Fietsles geven doe je niet zomaar. Fietsles geven doe je omdat het levens verandert. De fiets biedt bewegingsvrijheid en zorgt ervoor dat mensen met beperkte vervoersmogelijkheden toch voluit kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven. De unieke totaalaanpak van De Fietsschool werkt, zo tonen de cijfers.

Samen strijden tegen vervoersarmoede

Door een gebrek aan geld, een eigen auto of kennis van de vervoersmogelijkheden geraken heel wat mensen niet waar ze moeten geraken. Voor hen zijn werk, school, winkels of vrijetijdactiviteiten moeilijk bereikbaar. Ze leven in vervoersarmoede, en hebben een beperkte bewegingsvrijheid.

200.000

mensen

in Vlaanderen leven in vervoersarmoede
4

maanden

zoveel extra tijd hebben mensen zonder auto nodig om een job te vinden
6%

van de mensen

in Vlaanderen kan niet fietsen
22

gemeenten

kregen in 2023 onze ondersteuning voor fietslessen en coaching
11

gemeenten

kregen in 2023 bezoek van onze fietslesgevers
119

trainers

opgeleid in 2023, die nu zelf fietsles kunnen geven

Fietsen is voor mensen in vervoersarmoede een relatief betaalbare oplossing. Toch is fietsen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Heel wat mensen hebben nooit leren fietsen, denk maar aan nieuwkomers, of zijn het fietsen in de loop der jaren verleerd. Dat is jammer, want daardoor hebben ze geen toegang tot de fiets.

20220617 133026

De Fietsschool zet mensen op weg

Met behulp van laagdrempelige fietslessen geeft De Fietsschool mensen de vaardigheden en het vertrouwen om zelfstandig op de fiets te springen. Zo genieten ze niet alleen van fietsplezier, maar ook van meer bewegingsvrijheid. Allerlei bestemmingen worden plots bereikbaar. Levens veranderen, daar doen we het voor!

272

mensen

leerden in 2023 veilig fietsen in het verkeer dankzij De Fietsschool
67,8%

van de deelnemers

kan na de lessen (bijna) zelfstandig fietsen
50

mensen

kregen een wenfiets via De Fietsschool

Empowerment en een unieke totaalaanpak

Kunnen fietsen is belangrijk. Om te blijven fietsen is er meer nodig. Daarom besteedt De Fietsschool ook aandacht aan de verkeersregels, fietsonderhoud, fietsen met kinderen, en de aankoop van een betaalbare (tweedehands)fiets. Die totaalaanpak zorgt ervoor dat mensen ook na de fietslessen blijven fietsen, en dat ze een platte band of een uitgedroogde ketting snel zelf kunnen herstellen.

Naast fietsvaardigheden zijn de lessen bovendien een uitgelezen kans voor mensen om hun sociaal netwerk uit te bouwen en eventueel hun Nederlands te oefenen. Empowerment in actie.

Check onze kortfilm “Fietsen verandert levens” en ontdek hoe fietsen het leven van zes mensen ingrijpend veranderde.

Jouw inzet, jouw impact

De Fietsschool ondersteunde al tientallen lokale fietsinitiatieven. Met succes, zo bewijzen de honderden deelnemers die dankzij de fietslessen vol zelfvertrouwen en zonder zorgen in het zadel springen. En ook jij kan bijdragen aan dit succes, bijvoorbeeld door zelf een lokaal fietsaanbod op te starten of door jouw fietslessen op ons platform te publiceren voor een breder bereik.

Fietsschool zon

Wat kan De Fietsschool nog voor mij doen?

Geef nog betere fietslessen dankzij onze train-the-trainer sessies

Fietsles geven is geen kernfysica. Maar het vergt wel wat pedagogisch inzicht, kennis van de wegcode en natuurlijk ook een vlotte omgang met de deelnemers. Hoe je dat allemaal aanpakt, leer je in onze train-the-trainer sessie.

Laat ons fietslessen geven

Wil jouw stad, gemeente of organisatie fietslessen geven maar kom je handen tekort? Dan staan de lesgevers van De Fietsschool klaar om jou te helpen. In 15 lessen leiden ze mensen zonder fietservaring op tot zelfstandige fietsers.

Put uit onze kennisbank

Onze kennisbank bundelt tips en tricks, goede voorbeelden en gewoonweg heel wat informatie en inspiratie om jouw fietsinitiatief in goede banen te leiden. De kennisbank geeft jou de handvaten die je nodig hebt, van opstart tot impactmeting.

Zet jouw fietslessen in de kijker

Ook jij kan jouw lokaal fietsinitiatief in de kijker zetten via ons platform. En dat helemaal gratis. Zo bereik je een breder publiek. Maak een account aan en voeg jouw lessenreeks toe aan ons overzicht.

Laat ons jouw coach zijn

Dankzij onze jarenlange ervaring in het begeleiden van lokale fietsscholen, kan je bij De Fietsschool terecht voor advies en antwoorden op al je vragen. Heb jij vragen over de organisatie, communicatie of evaluatie? Wij helpen je op weg. Het eerste gesprek is gratis.