Fietsen verandert levens
Stel je voor dat je nee moet zeggen tegen een nieuwe job, een opleiding of een hobby, … Waarom? Omdat je er niet geraakt.
Absurd, toch?
Voor 200.000 mensen in Vlaanderen is vervoersarmoede dagelijkse kost. De fiets is voor hen een ideale oplossing.
De fiets als antwoord op vervoersarmoede
De fiets is een relatief goedkoop, flexibel, toegankelijk en gezond vervoersmiddel. Kunnen fietsen betekent een vlotte toegang tot school, werk, vrijetijdsactiviteiten, gezondsheidszorg. De fiets is het meest toegankelijke vervoersmiddel voor mensen in vervoersarmoede.
En toch is fietsen voor veel mensen niet vanzelfsprekend.
De Fietsschool
De Fietsschool leidt mensen op tot zelfstandige fietsers. Iedereen die niet (goed) kan fietsen omkaderen we met een gepast trainingsaanbod, ondersteuning en coaching. De Fietsschool biedt een totaalpakket:
- fietsvaardigheidstraining
- verkeersvaardigheidstraining
- coaching rond fietsbezit
- coaching rond functioneel fietsen (fietsen met kinderen, fietsen naar de winkel, …)
- nazorg met individuele of groepsbegeleiding
Fietslessen hebben impact
We meten de impact van onze fietslessen nauwgezet, zowel in cijfers als in verhalen. We leren eruit dat kunnen fietsen zoveel meer betekent dan een snelle en fijne manier van verplaatsen. Onze deelnemers vertellen dat ze zich beter voelen, zich meer thuis voelen in hun stad en dat ze zelfstandiger geworden zijn.
Werkgelegenheid
'Leren fietsen heeft mijn productiviteit als huishoudhulp
verhoogd. Ik kan nu 4 huizen bezoeken op 1 dag in plaats van 2 als ik te
voet ben'.
Gezondheid
'Leren fietsen heeft mijn leven veranderd. Ik voel me veel gezonder nu. Fietsen is voor mij sporten.'
Integratie
'Leren fietsen was voor mij een van de gelukkigste momenten in
mijn leven. Ik kan mijn kinderen nu naar school brengen met de fiets,
zoals andere ouders'.
Eigenwaarde
'Door te leren fietsen besefte ik dat ik nog in staat ben om een nieuwe vaardigheid te leren, ook al ben ik in een ander land en spreek ik de taal nog niet goed'.
Meer over vervoersarmoede
Nieuwkomers en mensen met een beperkt inkomen zijn vaker vervoersarm. Vervoerarmoede veroorzaakt sociale uitsluiting. Omgekeerd zorgt sociale uitsluiting voor vervoersarmoede. Werkloosheid, slechte gezondheid, sociaal isolement zijn slechts enkele gevolgen. Een goeie job vermindert de kans om vervoersarm te zijn. Maar een job vinden is moeilijk als je er niet geraakt. Uit onderzoek met de VDAB weten we dat het 6 maanden langer duurt om een job te vinden als je geen toegang hebt tot privé transport. Onderzoek in de VS toont aan dat sollicitanten die geen auto hebben 10 keer minder kans hebben om een job te vinden.
Wil je meer weten over het thema vervoersarmoede? Mobiel 21 schreef er dit dit boeiende dossier over.