Workshop Fietsonderhoud en -herstel
Organiseer een workshop rond fietsonderhoud en -herstel. Train deelnemers om dit zoveel mogelijk zelf in handen te nemen. Wij helpen je op weg.
Op deze pagina
Op het einde van je lessenreeks kan je deelnemers een workshop aanbieden rond fietsonderhoud en -herstel. Organiseer zo’n workshop eventueel in samenwerking met een vrijwilliger die technisch onderlegd is, of met een lokale fietsenmaker uit je buurt.
In de workshop benadruk je dat het belangrijk is om een fiets goed te onderhouden. Zo gaat die langer mee, zijn er minder snel defecten en blijven eventuele herstelkosten beperkt. Je leert deelnemers tijdens de workshop hoe ze zelf de onderdelen van hun fiets kunnen controleren, hoe ze kunnen zien of iets aan vervanging toe is, en hoe ze zelf kleine herstellingen uitvoeren.
We selecteerden alvast een aantal aspecten waar je in zo’n workshop aandacht aan kan besteden, en die voor een diverse groep van deelnemers te bevatten zijn. Want uiteraard is niet iedereen even handig of technisch aangelegd.
Benodigdheden
In je workshop heb je een aantal basisspullen nodig. Het gaat dan om:
- smeermiddel (algemeen en voor fietskettingen)
- plakkertjes, bandenlichters, lijm en schuurpapier
- poetsvodden, sponsjes en/of een tandenborstel
- werkhandschoenen en plastic handschoenen
- water en zeep/afwasmiddel
- zeskantsleutels/inbussleutels, schroevendraaiers, steeksleutels nr. 13 en 15
- een stevige fietspomp, liefst met voetstuk
Aandachtspunten
Van banden oppompen tot het erkennen van slijtage: er zijn heel wat dingen die een nieuwe fietser zelf kan onderhouden en herstellen. Check ons overzicht en ontdek welke aandachtspunten en herstelacties je tijdens jouw workshop kan aanleren. Aan bod komen:
- Zadel hoger en lager zetten
- Banden pompen
- Ketting smeren
- Ketting opleggen
- Licht herstellen
- Banden plakken
- Remmen spannen
- Slijtage herkennen