Fietsscholen Vlaams-Brabant

In vele gemeenten in Vlaams-Brabant zijn er fietsschoolinitiatieven. Met steun van de provincie Vlaams-Brabant ondersteunt De Fietsschool sinds 2022 per jaar 4 gemeenten in de doorstart van hun fietsschoolinitiatief. Dit jaar zijn de gemeentes Meise, Vilvoorde, Diest en Scherpenheuvel-Zichem de enthousiastelingen.

C360 2016 03 19 11 16 08 735

In deze coachingstrajecten wordt gewerkt aan de uitbouw van een lokale partnerwerking, rekrutering en opleiding van lokale fietslesgevers, toeleiding en opvolging van deelnemers, nazorg van afgestudeerde deelnemers rond fietsbezit en fietsherstel.

Een gezonde focus op evaluatie en impactmeting leert ons drempels en valkuilen kennen en helpt ons om de resultaten en impact van deze fietsschoolinitiatieven nog te vergroten.

Binnen dit project kunnen de fietsscholen gebruik maken van lesfietsen, helmen en lesmateriaal. Partnerorganisatie beweging.net ondersteunt bij de zoektocht naar nieuwe vrijwilligers.

Logo vlaams brabant

Vrijwilligers

De Fietsschool kan niet zonder enthousiaste vrijwilligers. Dankzij vrijwilligers kunnen we fietsles geven op maat van elke deelnemer. Er zijn veel verschillende taken die je als vrijwilliger bij de fietsschool kan doen.
En plezant is het altijd.

Tijdens de fietslessen helpen we mensen letterlijk in het zadel. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Samen met vrijwilligers gaan we iedere les op zoek naar een fijne mix tussen leren fietsen, angst overwinnen, vreugde vieren en ongedwongen plezier maken. Les per les gaan we kleine stappen vooruit, eerst op een veilig terrein, daarna op straat. Geduld, enthousiasme, openheid en goesting om bij elke deelnemer te zoeken naar de juiste aanpak zijn cruciaal.

20220422 140031 002

Opleidingen voor vrijwilligers

Vilvoorde 24/08

voor vrijwilligers uit Vilvoorde en Meise

woensdag 24/08 van 9u30 tot 16u30

Inschrijven

Voor Vilvoorde en Meise: mail naar Sofie.Neyens@beweging.net

Diest 10/09

voor vrijwilligers uit Diest en Scherpenheuvel-Zichem

zaterdag 10/09 van 9u30 tot 16u30

Inschrijven:

Voor Diest: mail naar diversiteit@diest.be

Voor Scherpenheuvel-Zichem: preventie@scherpenheuvel-zichem.be

Fietsles4

Geplande opleidingen voor vrijwilligers